Healthcare

Werken bij een zorgverzekeraar volgens Sophie

Sophie Neijens, Junior Consultant bij Zorgon (onderdeel van Quoratio) werkt sinds een paar maanden bij zorgverzekeraar CZ. Voordat ze hier aan de slag ging, heeft ze ook opdrachten gedaan bij het Diakonessenhuis in Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Doordat ze zowel de ziekenhuis- als de zorgverzekeraarskant kent, beschikt ze over waardevolle kennis uit de praktijk kan ze makkelijk schakelen tussen verzekeraar en zorginstelling. Sophie neemt je in dit blog mee in wat het werken bij een zorgverzekeraar zo leuk maakt.

Van zorginstelling naar zorgverzekeraar

Sophie had al een achtergrond in de gezondheidszorg, doordat ze enige tijd als fysiotherapeute heeft gewerkt. Sophie: “Met de theorie zat het dus wel goed, maar na een paar jaar vooral praktische handelingen miste ik verdere theoretische diepgang. Doorstuderen begon dan ook al snel te kriebelen, en de keuze viel op de master Healthcare Policy, Innovation and Management aan de Universiteit van Maastricht.”

Daarna kwam Sophie al snel bij Quoratio terecht. Daar deed ze haar eerste opdracht na haar studie in Maastricht bij het Diakonessenhuis in Utrecht, waar ze verantwoordelijk was voor de samenwerking op het gebied van informatiemanagement tussen IT en het ziekenhuis. Hier richtte ze samen met een collega een nieuw projectproces in. Sophie: “Voor projecten zelf maakte ik samen met specialisten een impactanalyse, bijvoorbeeld wanneer het ging om een aanvraag voor een ander EPD-deelsysteem. Ik heb daar veel geleerd over processen en systemen.” 

Daarna werkte ze nog een paar maanden mee op de zorgadministratie van het Erasmus MC in Rotterdam, waar ze in aanraking kwam met het beoordelen van declaraties conform wet- en regelgeving en de handreiking.

“Vanuit mijn rol bij de zorgverzekeraar is het heel waardevol om ook ervaring op te doen aan de andere kant. Momenteel zit ik voor de review van de handreiking samen met ziekenhuizen en andere zorgverzekeraars. Vooraf evalueren we als zorgverzekeraars de aangeleverde rapportage.” 

“Bij CZ heb ik nu acht ziekenhuizen onder mijn hoede en neem ik ook wel eens de handreiking over van collega’s die zich nu meer focussen op Horizontaal Toezicht.”

Timo, Business Development Manager bij Quoratio: “Pas wanneer je een proces zelf hebt ervaren, kun je het goed beheersen. Voor een zorgverzekeraar is het dan ook van toegevoegde waarde om de zorgprocessen van zorginstellingen te doorgronden. Zeker nu door de komst van Horizontaal Toezicht risico’s in deze processen beheerst moeten worden, is deze kennis cruciaal.” 

De toegevoegde waarde van een consultant voor CZ en andere zorgverzekeraars

Een consultant is iemand die meewerkt in het team. Maar omdat je toch ‘van buitenaf’ komt, kun je als consultant soms juist beter analyseren. Doordat consultants van Quoratio continu van opdracht wisselen, herkennen zij snel bepaalde fouten of patronen in systemen die direct impact hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering. Daarnaast brengen ze een frisse blik en hebben ze oog voor innovatiemogelijkheden. Sophie herkent dat: ‘’Door het traineeship Consultancy in de zorg van Zorgon & Quoratio ben ik in staat processen inzichtelijk te maken, heb ik kennis van wet- en regelgeving en kan ik dat combineren met de financekant.” 

Trainees van Quoratio brengen ervaring mee vanuit het ziekenhuis, de GGZ of de VVT. Dat betekent dat zij daadwerkelijk met hun voeten in de klei hebben gestaan, de praktijk snappen en snel in staat zijn opdrachten bij zorgverzekeraars op te pakken. “De enige grip die we als zorgverzekeraar vaak hebben, is het achteraf controleren van declaraties. Voor zorgaanbieders kan het daardoor overkomen alsof alles doorgelicht moet worden. Dat is natuurlijk niet zo, dus vind ik het extra waardevol om uit te leggen hoe we hier als zorgverzekeraar tegenaan kijken en waarom ik het werk aan de andere kant waardevol acht.”

De kennis en ervaring die Sophie opdoet tijdens haar opdrachten, neemt ze mee naar de bijeenkomsten met trainees en consultants. Ze gelooft dat deze praktijkcasussen de markt alleen maar sterker maken, dat dit wederzijds begrip oplevert en het nieuwe deuren opent voor diverse partijen binnen de zorg. Zo zijn consultants in staat ook de zorgverzekeraar nog beter te ondersteunen. 

Is de zorg die geleverd is ook hetgeen wat op het bonnetje staat? Die vraag maakt een groot onderdeel uit van Sophie’s werkzaamheden.

De toekomst van de zorg en van Sophie 

“Voorlopig heb ik heel veel te leren in mijn huidige opdracht. Als ik naar de toekomst kijk, zou ik het interessant te vinden om meer de bedrijfskundige kant op te gaan, maar wel in relatie met de zorg. Deze plannen bespreek ik onder andere met mijn medeconsultants, vrienden en mijn Talent Development Manager.” 

Eerdere artikelen die we schreven over de toekomst van de zorg: 

 

Heb jij als zorgverzekeraar of zorginstelling ook ondersteuning nodig op het gebied van mens, proces en system? Neem dan contact op met Timo Spijkers, Business Development Manager bij Quoratio.

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?

Nieuws & ervaringen

Marlon, wonend in Nijmegen, was voordat ze begon met het traineeship zorgadministratie begeleider in de gehandicaptenzorg, maar wilde zich meer bewegen naar de achterkant van de zorg. Ze vond het traineeship via internet en werd daarna ook benaderd door een van onze recruiters. Rachelle, wonend in Den Bosch, werkte hiervoor bij een grote bank op de administratie. Ze werkte daar met een aantal Quoratio collega’s en werd enthousiast van positieve ervaringen van andere trainees. Ze gingen met elkaar in gesprek over de bewuste keuze voor detachering binnen zorgadministratie.
 Afgelopen maand was het zover voor Rik en Judith. De start van het traineeship HRM- & Salarisadministratie! Waarom kozen ze voor het traineeship en de Quoratio Groep, hoe ging de online sollicitatieprocedure en hoe hebben ze de eerste periode beleefd? De twee trainees spraken elkaar online en wij waren daarbij. Als trainee starten in tijden van corona is natuurlijk best bijzonder. Tijdens het gesprek ging het daarom ook over hoe de twee de verbinding gaan zoeken in het ‘nieuwe normaal’.
Wat kan Werken en Leren binnen de zorgadministratie voor jou betekenen?
Quoratio heeft een FD Gazellen-award 2019 gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?