Nieuws

7 tips om online bij de les te blijven!

Nu de hele wereld zich ineens massaal online afspeelt, loop jij vast ook tegen dingen aan waar je online nog helemaal niet zoveel ervaring mee hebt. Online les volgen is er zo een. Want wat doe je ter compensatie van het contact met je mede-studenten? En hoe blijf je geconcentreerd als je uren achter elkaar naar een docent met presentatie op een schermpje kijkt? Kortom: hoe blijf je online bij de les?

1. Bereid je voor

Een inkoppertje natuurlijk: goede voorbereiding is ook als je thuis blijft erg belangrijk! Zonder reistijd heb je misschien net even wat meer tijd om een opdracht af te ronden of de lesstof nog eens door te nemen. Maar voorbereiding is bij online ook heel praktisch. Check je microfoon, je camera en uiteraard je wifi-verbinding (houd eventueel een 4G-hotspot bij de hand in geval van nood). En zorg dat de batterij van je laptop is opgeladen als je met een laptop deelneemt. Ook fijn: ruim de ruimte waar je bent een beetje op, of kies voor een gezellig achtergrondje.

2. Concentratie

Hoe zorg je nu dat je geconcentreerd blijft tijdens de online opleiding? Dat zal voor iedereen anders zijn, en per dag verschillen, maar er zijn wel een aantal basisregels voor goede omstandigheden. Zorg allereerst dat je goed bent uitgeslapen. Zorg ook voor een goede plek, waar je het wel een tijdje uithoudt. Dat zou de bank kunnen zijn (Netflix-bingen kan daar ook…), maar een actieve zit waarbij je rechtop zit, is beter voor een online les, waarbij verwacht wordt dat de stof ook blijft hangen in je geheugen. 

3. Wissel online en analoog af

Volg je online les? Maak je aantekeningen dan op papier. Dan kijk je niet de hele tijd naar je scherm. En bijkomend voordeel: wie schrijft die blijft. Aantekeningen die je op schrift maakt herinner je je beter.

4. Neem zuurstofbreaks

Een online les volg je vaak binnen. Fel daglicht op je scherm maakt dat je een online les toch vaakt binnen volgt. En het leidt bovendien net wat minder af. Zorg dan wel dat je in de pauze zeker even naar buiten gaat. Frisse lucht én zonlicht zijn goed voor je hersenen en je energie. Wanneer je er ook nog een kort wandelingetje bij maakt, zet je je hersenen even in een andere stand, waardoor je er na je zuurstofbreak weer even goed tegenaan kunt. 

5. Participeer actief

Tijdens een reguliere les is er ook altijd verbalen en non-verbale interactie tussen de studenten. Nu je alleen achter je scherm zit, mis je die korte interventies, die je – gek genoeg misschien – juist helpen om langer bij de les te kunnen blijven. Gebruik daarom de chat-functie om in contact te blijven met je mede-studenten. Heb je een vraag? Stel ‘m direct in de chat. Anders vergeet je ‘m weer. Bovendien geef je de anderen in het online klaslokaal hiermee ook de gelegenheid om te reageren. Doe dat reageren zelf ook. Dat kan ook door een duimpje of smiley aan een goede vraag te geven. 

6. Eet op tijd en eet de juiste dingen

Het verteren van eten kost energie. Zorg er dus voor dat je ruim voor je online les hebt gegeten, zodat er al flink wat van het eten is verteert. De energie die vrijkomt kun je dan mooi in je concentratie stoppen. En de energie gaat dan niet verloren aan het verbranden van je ontbijt of lunch. Eet ook de goede dingen. Om je te concentreren, hebben de hersenen bijvoorbeeld voldoende eiwit nodig. Zodra het eiwit opgenomen is, maakt het lichaam een aminozuur vrij. Dit helpt ons om sneller en helderder te denken. Meer weten over gezonde voeding. Volg dan de module ‘Gezonde voeding’ in de Corona-leerlijn op de Quoratio Campus. 

7. Train je hersenen

Hersenen trainen? Ja dat kan. En net als met het trainen van je lijf geldt: hoe fitter hoe beter. Train je hersenen eens met een goede sudoku. Of met een kruiswoordpuzzel. Succes gegarandeerd.

We begrijpen natuurlijk dat de huidige omstandigheden een stuk minder gezellig zijn dan wanneer je met elkaar op kantoor of de opleidingslocatie aanwezig bent en de les kunt evalueren. Maak ook eens op een andere manier gebruik van de online tools en organiseer bijvoorbeeld een vrimibo voor jouw mede-studenten! Zo kun je leren van elkaars ervaringen en kun je op een gezellige manier de week afsluiten!

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?

Nieuws & ervaringen

Na Daan Naus en Moniek Sewalt, zijn ook oudgedienden van De Quoratio Groep, Omid Sultani en Milou Meys terug op het oude honk, als HR Process & Payroll Consultant. Beide begonnen zij een aantal jaar geleden als trainee HR- en Salarisadministratie, om anno 2020 doorgegroeid te zijn tot consultant. ‘Een mooi vakgebied’ zoals ze het zelf noemen.
Nelleke is via een doorstart van Vossius Consultancy een nieuwe collega bij Zorgon, onderdeel van de Quoratio Groep. Zij vertelt alles over de omschakeling van een klein bedrijf naar een grote organisatie en welke voordelen dit met zich meebrengt.
Robin Nadort begon als trainee HRM- & Salarisadministratie bij de Quoratio Groep. Hij maakte een mooie ontwikkeling door. Inmiddels werkt hij twee dagen per week mee op de afdeling Sales en drie dagen bij opdrachtgevers. In 2021 start hij fulltime als Accountmanager binnen het vakgebied HR Process & Payroll dat hij zelf van binnen en buiten kent. Wat drijft hem en wat kunnen we komende tijd van hem verwachten? Lees mee!
Quoratio heeft een FD Gazellen-award 2019 gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?