Finance

De Finance Consultant wordt steeds meer een Controller

Kas Bloemberg, Finance Consultant, werkt op het moment bij een opdrachtgever in de zorg. Kas heeft een opdracht als Assistent Controller bij VVT-instelling Innoforte, waar hij door de fusie met St. Vreedenhof uit Arnhem de opdracht heeft naast reguliere werkzaamheden, de integratie van beide administratie te ondersteunen. We gingen met hem in gesprek over zijn baan binnen het vakgebied Finance & Control, over hoe zijn baan, maar zeker ook die van anderen, er over een aantal jaar uitziet en hoe je als financial van de toekomst steeds meer een Business of Financial Controller wordt.

Hoe automatisering onze toekomst nu al heeft veranderd  

Kas: “In vorige opdrachten was ik vooral bezig met administratieve werkzaamheden rondom de bovengenoemde rapportages. Als onderdeel van mijn persoonlijke groei wil ik graag groeien richting control en ik merk binnen mijn huidige opdracht dat er meteen al meer vraagt van mijn soft skills. Een fusie is iets wat je niet zomaar doet. Waar twee organisaties samengaan zijn er verschillende culturen, werkwijzen en soms strubbelingen. Het betreft hier juist de combinatie tussen hard en soft skills. Je hebt als consultant kennis van zowel het proces en de systemen, als wat er nodig is om een team in beweging of verandering te krijgen. Ik verwacht hier nog veel te kunnen leren over hoe je mensen dan toch positief kunt meekrijgen. Zeker met mijn ‘blauwe’ en resultaatgerichte karakter best een uitdaging (lachend).” 

''Ons werk verandert, de digitalisering en automatisering hebben daar de afgelopen jaren al voor gezorgd. Nog maar 10 jaar geleden werden facturen handmatig ingeboekt en bracht je een stapel naar de budgethouder. Dat gebeurt nergens meer. Hoe staan we er over 10 jaar voor? Veel operationele taken zullen wellicht verdwijnen. Onze basis ligt nu nog vaak bij boekhouden, kwartaalrapportages, jaarrekeningen en forecasts, maar dat verandert. Steeds vaker vormen digitalisering en automatisering een belangrijk aspect van onze opdrachten. En dan mag je dit alles ook nog eens bij diverse opdrachtgevers doen. Juist deze afwisseling, ook in de consultancy vind ik tof! Jobhoppen vanuit een vaste baan’’, aldus Kas.  

De financial van de toekomst  

Is je basisadministratie niet op orde, dan zijn je rapportages dat ook niet en heb je geen betrouwbare management informatie op om te kunnen sturen.

Om stappen te kunnen zetten richting Zero Admin moeten we ons goed afvragen waar de organisatie op wil sturen en hoe die informatie op een betrouwbare wijze tot stand komt. Kas hoort geregeld ‘’We hebben de ambitie om met BI-tooling aan de slag te gaan”. Dat is natuurlijk een mooie ambitie om met de trends mee tegaan, maar vaak wordt er nog onvoldoende gekeken naar het stroomlijnen van processen die daaraan ten grondslag liggen. Een gevleugelde uitspraak is dan ook: garbage in is garbage out”. Doordat we steeds meer alle repeterende taken automatiseren hopen we deze garbage te voorkomen. Wij als Finance Professionals besteden onze tijd gelukkig steeds meer aan analyserende en adviserende werkzaamheden.  

Tips van Kas op weg naar een rol als Controller 

De belangrijkste tip? Kijk verder dan wat er van je gevraagd wordt. We overzien namelijk vaak meer dan alleen het administratieve proces en organisaties hebben daar steeds vaker behoefte aan. Als Business Controller ben je als het ware de adviseur of rechterhand van het management. Drie concrete tips op weg naar een rol als Business of Financial Controller?  

1. Ontwikkel je in de breedte

Alleen een initiële opleiding in finance is niet meer voldoende. Kijk bijvoorbeeld naar bedrijfskunde. Je bent dan in staat om naast de cijfers veel meer de organisatorische gevolgen van het werk dat jij doet te overzien. Daarnaast zijn opleidingen op het gebied van fintech niet meer weg te denken. Stilstand is wat dat betreft echt achteruitgang.  

2. Vergeet de soft skills niet

Ben je in staat om een organisatie in beweging te krijgen voor een verandering? Verdedig jij je standpunten met overtuiging en ben je in staat om mee te bewegen in een organisatie? 

3. Wees die spin in het web

Bij de ene opdrachtgever zullen de werkzaamheden verschillen van de andere opdrachtgever. Door de grootte van een organisatie kunnen taken ergens anders belegd zijn. Wees in staat om de organisatie te overzien en daarbij een essentiële rol te spelen in behalen van organisatie doelstellingen. En kun jij op basis van jouw kennis de kansen zien? Dit kan zomaar de eerste stap zijn in het ‘wegautomatiseren’ van de operationele werkzaamheden en een begin richting Zero Admin.    

Nieuwsgierig geworden naar hoe jouw baan als financial van de toekomst steeds meer die van generalist wordt en hoe robotisering administratieve banen steeds leuker maakt? Lees het in de blog van collega Karin. Onze vacatures eens bekijken? Check it out.  

Nieuws & ervaringen

Doorlopende coaching, feedback en focus op professionele en persoonlijke ontwikkeling. Van HR-beleid naar systeemimplementatie. Hoe doe je dat? In tijden van corona volledig digitaal, op een manier die bij je organisatie past, die de medewerker centraal stelt en waarbij je zelf aan het stuur staat. Daarom ontwikkelden we CONNECT – een interactiecyclus tussen medewerker en manager waarbij het gaat om echte aandacht, een goede dialoog en eerlijke feedback als essentiële onderdelen voor groei. Consultant HR Process & Payroll Moniek Sewalt en HR Directeur Natasja van Rens nemen je mee door de digitalisering van HR, de projectstappen en de begeleiding naar verandering waarin communicatie key is. Lees meer in onderstaand artikel.
Bij Quoratio vinden we ontwikkeling belangrijk. Binnen het traineeship HRM- & Salarisadministratie volg je meerdere opleidingen, waaronder PDL (Praktijk Diploma Loonadministratie). Wat houdt deze opleiding in en wat kun je ermee bij de opdrachtgever? We vroegen het medior salarisadministrateur Casper.
Kas Bloemberg, Finance Consultant, werkt op het moment bij een opdrachtgever in de zorg. Kas heeft een opdracht als Assistent Controller bij VVT-instelling Innoforte, waar hij door de fusie met St. Vreedenhof uit Arnhem de opdracht heeft naast reguliere werkzaamheden, de integratie van beide administratie te ondersteunen. We gingen met hem in gesprek over zijn baan binnen het vakgebied Finance & Control, over hoe zijn baan, maar zeker ook die van anderen, er over een aantal jaar uitziet en hoe je als financial van de toekomst steeds meer een Business of Financial Controller wordt.
Quoratio heeft een FD Gazellen-award 2019 gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?