Finance

De Finance Consultant wordt steeds meer een Controller

Kas Bloemberg, Finance Consultant, werkt op het moment bij een opdrachtgever in de zorg. Kas heeft een opdracht als Assistent Controller bij VVT-instelling Innoforte, waar hij door de fusie met St. Vreedenhof uit Arnhem de opdracht heeft naast reguliere werkzaamheden, de integratie van beide administratie te ondersteunen. We gingen met hem in gesprek over zijn baan binnen het vakgebied Finance & Control, over hoe zijn baan, maar zeker ook die van anderen, er over een aantal jaar uitziet en hoe je als financial van de toekomst steeds meer een Business of Financial Controller wordt.

Hoe automatisering onze toekomst nu al heeft veranderd  

Kas: “In vorige opdrachten was ik vooral bezig met administratieve werkzaamheden rondom de bovengenoemde rapportages. Als onderdeel van mijn persoonlijke groei wil ik graag groeien richting control en ik merk binnen mijn huidige opdracht dat er meteen al meer vraagt van mijn soft skills. Een fusie is iets wat je niet zomaar doet. Waar twee organisaties samengaan zijn er verschillende culturen, werkwijzen en soms strubbelingen. Het betreft hier juist de combinatie tussen hard en soft skills. Je hebt als consultant kennis van zowel het proces en de systemen, als wat er nodig is om een team in beweging of verandering te krijgen. Ik verwacht hier nog veel te kunnen leren over hoe je mensen dan toch positief kunt meekrijgen. Zeker met mijn ‘blauwe’ en resultaatgerichte karakter best een uitdaging (lachend).” 

''Ons werk verandert, de digitalisering en automatisering hebben daar de afgelopen jaren al voor gezorgd. Nog maar 10 jaar geleden werden facturen handmatig ingeboekt en bracht je een stapel naar de budgethouder. Dat gebeurt nergens meer. Hoe staan we er over 10 jaar voor? Veel operationele taken zullen wellicht verdwijnen. Onze basis ligt nu nog vaak bij boekhouden, kwartaalrapportages, jaarrekeningen en forecasts, maar dat verandert. Steeds vaker vormen digitalisering en automatisering een belangrijk aspect van onze opdrachten. En dan mag je dit alles ook nog eens bij diverse opdrachtgevers doen. Juist deze afwisseling, ook in de consultancy vind ik tof! Jobhoppen vanuit een vaste baan’’, aldus Kas.  

De financial van de toekomst  

Is je basisadministratie niet op orde, dan zijn je rapportages dat ook niet en heb je geen betrouwbare management informatie op om te kunnen sturen.

Om stappen te kunnen zetten richting Zero Admin moeten we ons goed afvragen waar de organisatie op wil sturen en hoe die informatie op een betrouwbare wijze tot stand komt. Kas hoort geregeld ‘’We hebben de ambitie om met BI-tooling aan de slag te gaan”. Dat is natuurlijk een mooie ambitie om met de trends mee tegaan, maar vaak wordt er nog onvoldoende gekeken naar het stroomlijnen van processen die daaraan ten grondslag liggen. Een gevleugelde uitspraak is dan ook: garbage in is garbage out”. Doordat we steeds meer alle repeterende taken automatiseren hopen we deze garbage te voorkomen. Wij als Finance Professionals besteden onze tijd gelukkig steeds meer aan analyserende en adviserende werkzaamheden.  

Tips van Kas op weg naar een rol als Controller 

De belangrijkste tip? Kijk verder dan wat er van je gevraagd wordt. We overzien namelijk vaak meer dan alleen het administratieve proces en organisaties hebben daar steeds vaker behoefte aan. Als Business Controller ben je als het ware de adviseur of rechterhand van het management. Drie concrete tips op weg naar een rol als Business of Financial Controller?  

1. Ontwikkel je in de breedte

Alleen een initiële opleiding in finance is niet meer voldoende. Kijk bijvoorbeeld naar bedrijfskunde. Je bent dan in staat om naast de cijfers veel meer de organisatorische gevolgen van het werk dat jij doet te overzien. Daarnaast zijn opleidingen op het gebied van fintech niet meer weg te denken. Stilstand is wat dat betreft echt achteruitgang.  

2. Vergeet de soft skills niet

Ben je in staat om een organisatie in beweging te krijgen voor een verandering? Verdedig jij je standpunten met overtuiging en ben je in staat om mee te bewegen in een organisatie? 

3. Wees die spin in het web

Bij de ene opdrachtgever zullen de werkzaamheden verschillen van de andere opdrachtgever. Door de grootte van een organisatie kunnen taken ergens anders belegd zijn. Wees in staat om de organisatie te overzien en daarbij een essentiële rol te spelen in behalen van organisatie doelstellingen. En kun jij op basis van jouw kennis de kansen zien? Dit kan zomaar de eerste stap zijn in het ‘wegautomatiseren’ van de operationele werkzaamheden en een begin richting Zero Admin.    

Nieuwsgierig geworden naar hoe jouw baan als financial van de toekomst steeds meer die van generalist wordt en hoe robotisering administratieve banen steeds leuker maakt? Lees het in de blog van collega Karin. Onze vacatures eens bekijken? Check it out.  

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

De Quoratio Groep heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login