Healthcare

Zorgcontroller Matthijs gaat voor procesoptimalisatie

Zorgcontroller en Consultant binnen de GGZ. Wat dat precies inhoudt? Matthijs Tiesema werkt bij Zorgon (onderdeel van Quoratio) en wij namen een interview met hem af. Wat maakt Matthijs allemaal mee op een dag? En hoe zorgt hij ervoor dat de organisatiebelangen en die van de cliënten gewaarborgd worden? Lees snel mee.

Hoe mijn reis begon

Begin 2016 startte Matthijs bij Quoratio als Trainee Zorgadministratie. Hij groeide al snel door naar Junior Consultant en naar Zorgcontroller. Hij kwam bij Quoratio terecht omdat hij op zoek was naar een combinatie van werken en leren waarvoor een afgeronde studie in die richting niet noodzakelijk was. Eerder deelde hij al zijn ervaring over zijn eerste maanden als trainee. 

Matthijs begon als secretarieel medewerker bij Reinier van Arkel. ”Binnen de GGZ heb ik inmiddels een aantal verschillende functies mogen bekleden. Momenteel zit ik helemaal op mijn plek als Zorgcontroller in de Jeugdwet. Inmiddels is de opdracht meerdere malen verlengd, weliswaar in verschillende functies. Zo heb ik gewerkt als coördinator van de zorgadministratie, maar ben ik ook Controller geweest van de Wmo en de WLZ.”

“Niet alleen als trainee, maar ook nu ik Consultant ben hecht ik nog net zoveel waarde aan persoonlijke ontwikkeling!”

Heb jij het in je?

Wat je nodig hebt om binnen de zorgadministratie te werken of Zorgcontroller te worden? ”Goede vraag! Ik denk vooral analytisch vermogen, goed overweg kunnen met verschillende systemen, je nieuwsgierig opstellen en een mentaliteit om altijd te willen blijven groeien. Als Controller werk je elke dag aan zinnige en beheersbare verantwoording van de zorg. Dit kan je niet doen zonder de rest van bedrijfsvoering, collega’s in de zorg en samenwerking met externen. Dus werk je veel samen met ketenpartners en collega’s, en dat maakt het werk extra leuk.”

Nooit stilstaan en altijd blijven ontwikkelen, daar helpen ook de Talent Development Managers van Quoratio bij. “Daar hecht ik heel veel waarde aan – niet alleen als trainee, maar ook nu ik Consultant ben!” Matthijs’ collega worden? Kijk dan even naar de vacatures binnen de zorgadministratie.

Zorgcontrol bij GGNet

“Mijn werkweek is zo divers, ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen… Ik ben zowel operationeel als adviserend bezig! Qua operationele taken behandel ik het factureren, monitor de omzet, signaleer afwijkingen hierin en geef ik de bepaling van de omzet meer inhoud door kansen en risico’s in kaart te brengen. Bijsturen doen we samen indien nodig. Werken binnen het sociaal domein is in de breedste zin van het woord erg dynamisch, en dat maakt het juist zo leuk!

Je kijkt binnen je rol als Controller bovendien naar een toekomstbestendig proces. Samen met het team toetsen we continu of we als organisatie nog in control zijn. Dit doen wij niet alleen middels externe verantwoording – met accountants richting gemeenten – maar ook door contact te houden met alle interne stakeholders om te bepalen hoe we ook een zinnige manier onze zorg kunnen verantwoorden. Daar komen ook data-analyses bij om de hoek kijken en ben ik eerste contactpersoon voor de financieringsstroom, waarvoor ik verantwoordelijk ben.

In de toekomst wil ik een nog betere Zorgcontroller worden met meer focus op verschillende financieringsstromen. Zo blijf je je altijd doorontwikkelen binnen je vakgebied en op competentieniveau. Ook blijf ik kijken naar de toekomst van het verantwoorden van zorg, op een nog zinnigere manier.”

Mensen van Quoratio en Zorgon komen binnen bij organisaties die wel wat hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze een achterstand hebben, of omdat de bedrijfsvoering simpelweg toe is aan een flinke optimaliseringsslag. Wij lossen dit op met structuur, aandacht en accuratesse.

Snijvlak zorg en IT?

Binnen de zorgadministratie bij ziekenhuizen maakt vrijwel iedereen gebruik van of gaan ze over op HiX. Wij gebruiken binnen de GGZ voor het EPD bijvoorbeeld gebruik van User of Quarant. Toen ik bij Quoratio kwam, wist ik vrijwel niets van deze systemen, maar je leert het snel! Voor de data-analyses die ik maak, gebruik ik vooral mijn kennis van Excel, al is het ook wel handig als je enig inzicht hebt in datawarehouses en kubussen.”

Met Quoratio hebben we al ingezet op Horizontaal Toezicht en dat is maar goed ook. Want dat wordt aankomende jaren nog veel belangrijker dan het nu al is! Een goed voorbeeld van hoe we de samenwerking tussen het sociaal domein en de gemeente meer en meer opzoeken.

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

De Quoratio Groep heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login