HR & Payroll

Casper deelt zijn praktijkervaring over de opleiding PDL (Praktijk Diploma Loonadministratie)

Bij Quoratio vinden we ontwikkeling belangrijk. Binnen het traineeship HRM- & Salarisadministratie volg je meerdere opleidingen, waaronder PDL (Praktijk Diploma Loonadministratie). Wat houdt deze opleiding in en wat kun je ermee bij de opdrachtgever? We vroegen het medior salarisadministrateur Casper.

‘’Het direct in de praktijk kunnen toepassen van hetgeen we geleerd hebben. Dat is voor mij een gouden combinatie’’

Hoe ben je bij Quoratio terecht gekomen?

“Na een carrière van bijna 9 jaar als supermarktmanager was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het bedrijfsleven trok me altijd al en ook wilde ik graag de zachte en de harde kant van HR combineren. Ik zag veel overeenkomsten tussen mijn interesses en het traineeship HRM- & Salarisadministratie bij Quoratio. Dus ben ik in gesprek gegaan over de loopbaan van een salarisadministrateur. Ik koos voor Quoratio, omdat ik er - net zoals de organisatie - in geloof dat leren niet stopt bij het behalen van een papiertje! Wie mij blijft uitdagen, heeft mijn loyaliteit.’’

PDL toepassen in de praktijk

“Het traineeship startte met mijn eerste opdracht bij VvAA op de afdeling PSA (personeels- en salarisadministratie) en de opleiding PDL. Ik kreeg direct te maken met een totaalpakket aan zorgverzekeringen in Nederland. Ook verzuim kwam aan bod, pensioenafdrachten, screening van nieuwe medewerkers, samenwerking met softwareleveranciers, en diverse mutaties verwerken en opstellen ter controle. Eigenlijk betreft het de salarisadministratie van A tot Z voor werkgevers binnen de zorgsector. Als Junior Salarisadministrateur had ik direct een brede ervaring en uitdaging. Na enige tijd ben ik bij dezelfde opdrachtgever overgestapt naar een ander team, waar meer uitzonderingen voorkomen op basis van de CAO en aparte verloning. Momenteel heb ik eigen klanten in beheer en geef ik ook advies over eventuele correcties.” 

‘’Alles wat ik tijdens de opleiding PDL geleerd heb, komt elke dag weer terug. Corona en de wet WAB hadden bijvoorbeeld veel impact op de personeels- en salarisadministratie. Zonder de opleiding had ik volledig in het donker gestaan.”

De basis voor iedere salarisadministrateur 

Binnen je traineeship en afhankelijk van welke richting je opgaat (vakinhoudelijk, functioneel beheer of projectmanagement) kies je al dan niet voor PDL. Het Praktijk Diploma Loonadministratie bestaat uit diverse onderdelen: arbeidsrecht, personeel en organisatie en loonheffingen. 

1.    Arbeidsrecht: welke rechten en plichten hebben medewerker en werkgever op papier? Wat staat  er nu precies? Het is de basis voor alles wat nog volgt. 
2.    Personeel en organisatie: de ‘zachtere kant’ van PDL. Dit gaat over communicatie tussen werkgever en medewerker. Welke processen zijn er in een werkomgeving? 
3.    Loonheffingen: de ‘rekenregels’. Hoe vertaalt het arbeidsrecht zich door? Zijn er uitzonderingen op de arbeidsmarkt? En zo ja, welke?

Casper: “Zonder Praktijk Diploma Loonadministratie ben je naar mijn mening ‘gewoon’ een administratief medewerker. Alle aspecten van de opleiding komen terug in de praktijk, dus je kunt het geleerde altijd toepassen in je werk.’’ 

The next step binnen de personeels- en salarisadministratie: VPS

‘’Ik wil dieper de inhoud in en specialiseren, dus is mijn vervolgstap VPS (Vakopleiding Payrolll Services). Mijn ambitie om consultant te worden ligt hiermee in lijn. Daarnaast volg ik de LEAN Orange Belt zodat ik straks niet alleen op inhoud, maar ook op het proces kan adviseren. Ik heb een sterke interesse in systemen en kijk ernaar uit om samen met organisaties hun wensen te kunnen vertalen naar een pakketselectie. Met alle vakinhoudelijke kennis in het achterhoofd wil ik graag mooie, nieuwe systeem implementeren die bijdragen aan het proces.''

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden binnen HR Process & Payroll als trainee of consultant? Bekijk hier meer. 

Nieuws & ervaringen

Doorlopende coaching, feedback en focus op professionele en persoonlijke ontwikkeling. Van HR-beleid naar systeemimplementatie. Hoe doe je dat? In tijden van corona volledig digitaal, op een manier die bij je organisatie past, die de medewerker centraal stelt en waarbij je zelf aan het stuur staat. Daarom ontwikkelden we CONNECT – een interactiecyclus tussen medewerker en manager waarbij het gaat om echte aandacht, een goede dialoog en eerlijke feedback als essentiële onderdelen voor groei. Consultant HR Process & Payroll Moniek Sewalt en HR Directeur Natasja van Rens nemen je mee door de digitalisering van HR, de projectstappen en de begeleiding naar verandering waarin communicatie key is. Lees meer in onderstaand artikel.
Bij Quoratio vinden we ontwikkeling belangrijk. Binnen het traineeship HRM- & Salarisadministratie volg je meerdere opleidingen, waaronder PDL (Praktijk Diploma Loonadministratie). Wat houdt deze opleiding in en wat kun je ermee bij de opdrachtgever? We vroegen het medior salarisadministrateur Casper.
Kas Bloemberg, Finance Consultant, werkt op het moment bij een opdrachtgever in de zorg. Kas heeft een opdracht als Assistent Controller bij VVT-instelling Innoforte, waar hij door de fusie met St. Vreedenhof uit Arnhem de opdracht heeft naast reguliere werkzaamheden, de integratie van beide administratie te ondersteunen. We gingen met hem in gesprek over zijn baan binnen het vakgebied Finance & Control, over hoe zijn baan, maar zeker ook die van anderen, er over een aantal jaar uitziet en hoe je als financial van de toekomst steeds meer een Business of Financial Controller wordt.
Quoratio heeft een FD Gazellen-award 2019 gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?