Traineeship Zorgadministratie

Wil je meer weten over het traineeship Zorgadministratie bij Quoratio? En ontdekken waarom zorgadministratie zo’n belangrijk vak is, hoe je dag eruit kan zien, wat wij jou te bieden hebben en wat andere trainees zeggen over dit tweejarig traineeship? Kom er snel achter en lees door!

Bekijk de vacature

Wil jij de zorg iedere dag een beetje beter maken?

De eerstvolgende instapmomenten zijn: 30 april, 21 augustus en 2 november

Meld je nu alvast aan!

Vroeg of laat krijgt iedereen in Nederland met de zorg te maken. Maar wie betaalt die zorg nu eigenlijk en op basis waarvan worden de kosten bepaald?

Achter de schermen van de zorg gaat een complexe administratieve wereld schuil. Want als iemand zorg krijgt, in welke vorm dan ook, moet dat door de zorgaanbieder op de juiste manier worden geregistreerd en gedeclareerd. En dat is waar de zorgadministratie een onmisbare rol speelt.

Wat het leven van een Zorgadministrateur precies inhoudt? Wij nemen je hierin mee.

Jouw impact? Als zorgadministrateur ben je de onmisbare schakel tussen zorgprofessionals, financiën en de zorgverzekeraar. Met het traineeship Zorgadministratie ben je in staat wet- en regelgeving te vertalen naar de praktijk, zodat behandelingen in de zorg juist, tijdig en volledig worden geregistreerd en gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Je kunt gaan werken binnen ziekenhuizen, GGZ, VVT, gehandicaptenzorg en bij zorgverzekeraars.

Een baan met maatschappelijke betrokkenheid! Starten met het traineeship kan als je affiniteit hebt met zorg of als je de zorg al van binnen en buiten kent.

“Als je bedenkt wat er allemaal ‘achter de schermen’ gebeurt in de zorg… Dat is een hoop! Ik vind het geweldig om daar mijn bijdrage aan te leveren. Alle medetrainees zitten in ‘hetzelfde schuitje’, dat maakt het mogelijk om op vrijdagen met elkaar te sparren over je opdrachten.”
Juliette

Het traineeship Zorgadministratie

Al onze traineeships starten vanuit de basis. Binnen de zorgadministratie is dit het proces ‘van registratie tot facturatie’. Een complexe wereld, waarin de geleverde zorg op de juiste manier moet worden geregistreerd, zodat de zorginstelling het geld ontvangt voor de geleverde zorg. Andere afdelingen waar je mee te maken kunt krijgen en naar door kunt stromen, zijn bijvoorbeeld Functioneel Beheer en Business Control.

In het traineeship Zorgadministratie behaal je een diploma hbo zorgadministratie. Je gaat aan de slag met de thema's financieel management, management in de zorg en projectmanagement. Daarbij breng je lopende processen in kaart en leer je de kwaliteit van processen te beheersen. Zo kun jij de prestaties van je zorgorganisatie helpen verbeteren, meten en administratief onderbouwen.

Je start het traineeship met een speed up-module. Hierin nemen we de zorgadministratie in vogelvlucht door en je maakt alvast kennis met de verschillende modules en hoe deze onderling in verband tot elkaar staan. Ook krijg je modules als Management in de Zorg, Financieel Management voor Zorg en Welzijn, Kwaliteits- en Procesmanagement en Effectief Communiceren. Daarnaast blijft er altijd ruimte om enkele modules toe te voegen of te wijzigen als de markt daar behoefte naar heeft.

Uiteraard is kennis opdoen van het vakgebied noodzakelijk, maar de manier warop je deze kennis toepast, maakt jou als medewerker van Quoratio uniek en van absolute meerwaarde voor onze klanten. Daarom bevat het traineeship naast kennismodules tevens intensieve trainingen om je persoonlijke mogelijkheden verder te ontwikkelen. Dat noemen wij ‘Boost Your Capabilities’.

Een medewerker van Quoratio maakt het verschil! Tijdens je traineeship behaal je een officieel Lean Six Sigma Orange Belt-certificaat waarmee je aantoont kennis te hebben van het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het duurzaam verbeteren van bedrijfsresultaten.

Quoratio heeft ook een eigen online leeromgeving, de Quoratio Campus. Deze geeft je toegang tot zowel je eigen opleiding als verschillende e-learnings en seminars die relevant zijn voor je eigen opleiding. Je vindt er ook een groot aanbod aan trainingen, passend bij je persoonlijke ontwikkel-interesses.

Hannah werkt als DBC Adviseur en is na haar traineeship doorgestroomd naar Consultant. Ze geeft je een kijkje in haar werk in het ziekenhuis.

Je gaat:

 • werken en leren op hbo/wo-niveau;
 • groeien - professionele en persoonlijke ontwikkeling;
 • zelf kiezen welke kant je op wilt (allround of specialisatie).

Je krijgt:

 • direct een vast contract bij je eerste opdracht;
 • opleidingen, erkende certificaten en uitdagende opdrachten bij gerenommeerde opdrachtgevers;
 • een startsalaris van € 2.000,- bruto per maand in je eerste jaar. In het tweede jaar groei je door naar € 2.250,- tot € 2.350,- bruto per maand, afhankelijk van je prestaties en ontwikkeling. Uiteraard krijg je 25 vakantiedagen (als je tenminste belooft weer terug te komen), 8 procent vakantiegeld, bouw je pensioen op en betalen wij je opleidingen en reiskosten;
 • een jonge, informele en ambitieuze organisatie met MeetUps, borrels en het Summerfestival;
 • een Talent Development Manager die samen met jou verantwoordelijk is voor jouw ontwikkeling gedurende het Traineeship;
 • toegang tot ons online leerplatform, de Quoratio Campus.

Je hebt:

 • uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • affiniteit met cijfers en bent analytisch, zelfstandig, flexibel en nauwkeurig;
 • een oplossingsgericht vermogen en een professionele en assertieve houding.
“Mijn werk is erg interactief. Ik vind het belangrijk om niet achter de computer te verdwijnen en echt wat uit mijn opdracht te halen.”
Rosalie

Mogelijke opdrachtgevers en projecten

Werken bij top-opdrachtgevers zoals het Erasmus MC, Arkin, ORO of Tactus? Samen met jou kijken we welke organisatie bij je past en waar je de eerste werkervaring binnen het vakgebied gaat opdoen. Projecten zijn zeer uiteenlopend, maar altijd in lijn met jouw ambitie.

Je begint met de basis, maar ook het implementeren en toetsen van wet- en regelgeving of systemen up-to-date houden behoort tot jouw uitdagingen. Dat geldt ook voor het ondersteunen en beheren van het gehele proces rondom de zorgadministratie, DBC-en DOT-vraagstukken en wellicht ook de implementatie van een nieuw Elektronisch Cliënten en Patiënten Dossier! Dynamisch genoeg dus.

“Op dit moment ben ik voor mijn eerste opdracht gedetacheerd bij het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Ik ben werkzaam bij het financieel registratiecluster van de afdeling Cardiologie. Mijn werkzaamheden bestaan uit het meewerken aan een correcte registratie van de zorgverrichtingen.”

Steffen

Doorgroeimogelijkheden

Met het traineeship Zorgadministratie ben je in staat een echte efficiëntieslag te maken binnen zorginstellingen. Al tijdens je traineeship krijg je de ruimte om het opleidingsprogramma af te stemmen op je carrièrebehoefte. Zo kun je doorgroeien naar DBC Adviseur, Zorgcontroller, Projectmedewerker Horizontaal Toezicht of Functioneel Beheerder. Samen met je Talent Development Manager werk je iedere keer weer toe naar jouw volgende stip op de horizon.

Bekijk de vacature

Ervaringen van trainees

Tim van den Hurk gaat regelmatig naar de evenementen die Quoratio organiseert. Uit ervaring weet hij dat het best lastig kan zijn om dat te doen. Want je kent meestal weinig mensen en moet er soms ver voor reizen. De drempel is daardoor best hoog om te gaan. Toch raadt hij zijn collega’s aan om het wel te doen. Hij vertelt je waarom en geeft tips hoe je er het beste mee kunt omgaan.
Vier jaar geleden begon Natalie Wolf met ons traineeship Zorgadministratie. Ze groeide door naar de rol van Healthcare Consultant, waarbij ze casussen oppakt die verder gaan dan de basis en waar anderen misschien niet direct oog voor hadden. Verder kijken dan je neus lang is dus, en op zoek naar echte innovatie! Ze neemt je mee door een aantal opdrachten die haar brachten tot waar ze nu is en ze hoopt daarmee menig ander te inspireren. Want wat je achtergrond ook is – ook Quoratio kijkt verder dan een cv lang is.
Sophie Neijens, Junior Consultant bij Zorgon (onderdeel van Quoratio) werkt sinds een paar maanden bij zorgverzekeraar CZ. Voordat ze hier aan de slag ging, heeft ze ook opdrachten gedaan bij het Diakonessenhuis in Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Doordat ze zowel de ziekenhuis- als de zorgverzekeraarskant kent, beschikt ze over waardevolle kennis uit de praktijk kan ze makkelijk schakelen tussen verzekeraar en zorginstelling. Sophie neemt je in dit blog mee in wat het werken bij een zorgverzekeraar zo leuk maakt.

Jouw groeipad

Blijkt dat zorgadministrateur niet jouw droombaan is? Geen probleem, wij bieden diverse groeipaden en denken met je mee!

Marijn Plat
Funtioneel Beheerder Hix
Hannah Verheij
DBC Adviseur
Matthijs Tiesema
ZorgController
Anouk Spijkerman
Projectleider Horizontaal Toezicht
Quoratio heeft een FD Gazellen-award 2019 gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Net zo’n koekiemonster als wij? Help ons alvast met het leegeten van de trommel en accepteer onze cookie policy :-) Meer weten?